Hyppää sisältöön
Mies ulkona kirkon edessä, violetissa piispan paidassa, katsoo ylös.

Piispan pääsiäistervehdys: Magdalan Maria – uskollinen loppuun saakka

Pääsiäisen kertomuksessa jää usein varjoon hiljainen sankari, Magdalan Maria. Hän on oikeastaan ainoa, joka kulkee Jeesuksen askelissa loppuun saakka, aina pahimpiin paikkoihin asti.

Magdalan Maria seisoo Vapahtajan vierellä ristillä, seuraa hänen hautaamistaan ja saapuu pääsiäisaamuna ensimmäisenä haudalle. Tässä vaiheessa kaikki muut näyttävät jo luikkineen karkuun.

Maria opettaa sisukasta uskollisuutta. Semper fidelis. Uskollinen loppuun saakka. Mitä muuta?

Uudessa testamentissa Maria määritellään asuinpaikan eli Magdalan kylän mukaan, ei aviomiehen mukaan. Hän on siis leski tai eronnut.

Hänet mainitaan naispuolisten oppilaiden luettelossa ensimmäisenä (yhtä poikkeusta lukuun ottamatta), samaan tapaan kuin Pietari mainitaan ensimmäisenä miesoppilaiden luettelossa. Hän on ainoa yhdistävä linkki, kun verrataan evankeliumien erilaisia kertomuksia tyhjästä haudasta pääsiäisaamuna.

Magdalan Maria on siis poikkeuksellisen tärkeä hahmo Uudessa testamentissa. Jeesus karkottaa hänestä seitsemän demonia. Tämän vapautumisen, parantumisen ja terveeksi tulemisen seurauksena Maria ryhtyy seuraamaan Jeesusta ja tukemaan hänen toimintaansa taloudellisesti.

Hän seuraa Jeesusta eräiden muiden mies- ja naisoppilaiden tavoin 150 kilometrin matkan Galileasta Jerusalemiin. Itselliselle naiselle se on maineriski. Naiselle ei ole sopivaa osallistua yön yli retkiin miesporukassa.

Silti ei ole mitään perusteita leimata häntä katuvaksi prostituoiduksi, kuten paavi Gregorius Suuri teki 500-luvulla. Eikä ole mitään perusteita tehdä hänestä Jeesuksen rouvaa, kuten Dan Brown kuvaili esoteerisessa romaanissa Da Vinci -koodi.

Marian elämä muuttuu kohtaamisesta. Hän kohtaa Jeesuksen sairaana, ja hänet parannetaan. Hän kuuntelee Jeesuksen opetuksia ja saa elämälleen suunnan. Hän saapuu surullisena haudalle – ja saa uuden ilon ja toivon.

Tyhjä hauta saa Marian hämmennyksiin. Se ei vielä synnytä uskoa ylösnousemukseen. Sen synnyttää vasta ylösnousseen Kristuksen kohtaaminen.

Ylösnousseella Kristuksella ei ole todisteita, vaan todistajia. Miljoonia. Miljardeja. Ensimmäinen heistä on Magdalan Maria. Mitä tahansa piruja ja perkeleitä elämä on tuonut eteesi, sinulla on sama oikeus kuin Marialla.

Kristus tahtoo kohdata sinut. Antaa elämällesi uuden suunnan. Tuoda siihen ilon ja toivon. Mitä tahansa on tapahtunut. Anna Magdalan Marian esimerkin lohduttaa, rohkaista ja ilahduttaa sinua. Ja seuraa Vapahtajaa ristille ja haudalle – uskollisesti loppuun saakka.

Hyvää ristin ja ylösnousemuksen pääsiäistä toivottaen,

Jari Jolkkonen
Kuopion hiippakunnan piispa