Tämä maksuton palvelu on auttanut yli miljoonaa – Osa asiakkaista ei tiedä, että sen tarjoavat seurakunnat

27.11.2024, Tarmo Ylhävuori

Salla Ulvi-Altio, Anna-Riitta Pellikka ja Tarja Virkki istuvat pöydän ääressä.

Joensuun perheneuvonnassa työskentelevät mm. Salla Ulvi-Altio, Anna-Riitta Pellikka ja Tarja Virkki.

Kirkon perheneuvontaa käyttävät myös nuoret aikuiset, jotka eivät muuten kirkossa käy.

Pastori Matti Joensuu julkaisi Aamulehdessä lyhyen ilmoituksen 80 vuotta sitten: ”Älkää ottako avioeroa! Tarjoamme apua vaikeuksissanne.” Siitä sai alkunsa kirkon perheneuvonta.

Perheneuvonta alkoi Tampereelta, josta se on sittemmin levinnyt koko Suomeen. Perheasiain neuvottelukeskuksia on nykyään 37 kappaletta.

Joensuussa seurakunnat ovat tarjonneet perheneuvontaa yli 50 vuoden ajan. Enää tarkoituksena ei ole estää avioeroja, kuten oli Matti Joensuulla toiminnan alkaessa sotien jälkeen.

– Jos laittaisin vastaavan ilmoituksen, kirjoittaisin, että tulkaa keskustelemaan ennen eroa. Päädyitte mihin tahansa, kuvailee Joensuun perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja Anna-Riitta Pellikka.

Perheneuvojien tehtävänä ei ole päättää yksilöiden tai pariskuntien puolesta, ottavatko he avioeroa. Sen sijaan perheneuvonta voi auttaa selkeyttämään omia ajatuksia ja kuuntelemaan puolisoa. Näin pariskunta voi tehdä omat ratkaisunsa.

Parisuhde ei toimi, jos vuorovaikutus ei pelaa

Eropohdintojen ohella vuorovaikutusongelmat ovat yleisiä syitä hakeutua perheneuvontaan.

– Vuorovaikutus on hyvä mittari. Jos parisuhteessa alkaa olla paljon riitoja ja jos tuntuu, ettei ole kiva mennä kotiin ja olla siellä, niin on helppo nähdä, että tässä meillä on ongelma, Pellikka toteaa.

Aina parisuhteessa ei tarvitse olla edes riitoja. Joskus ongelmana on puhumattomuus.

Yhtä kaikki parisuhde ei toimi, jos vuorovaikutus ei pelaa. Jos se ei tunnu luonnistuvan, perheneuvonta voi auttaa tarjoamalla ulkopuolisen henkilön ja puolueettoman maaperän.

– Kun kaksi ihmistä keskustelee keskenään, niin siinä helposti ilmapiiri lähtee kiristymään. Kun kolmas tulee mukaan keskusteluun, niin monien kokemus on se, että siihen tulee enemmän tilaa keskustella.

Kirkon jäsenyyttä ei kysellä

Perheneuvonta on auttanut 80 vuoden aikana yli miljoonaa asiakasta koko Suomessa. Joensuussa tukea on saanut viime vuosina noin 400–500 ihmistä vuosittain.

Seurakunnat tarjoavat palvelun maksutta kaikille. Asiakkailta ei siis kysellä kirkon jäsenyyttä.

– Mielenkiintoista on se, että perheneuvonta tavoittaa parhaiten 30–49-vuotiasta joukkoa. Tämä on sellainen kirkon palvelu, jota käyttävät myös ne, joita ei muuten kirkossa näy.

Tämä selittyy ainakin osittain sillä, että yhteistyökumppanit ohjaavat perheneuvontaan. Kaikki asiakkaat eivät välttämättä edes huomaa, että kyse on kirkon palvelusta.

– Tänne tullaan niin oma asia edellä, ja tarkoituksemme on, että lähdemme auttamaan jokaista heidän omasta arvomaailmastaan ja elämäntilanteestaan käsin, Pellikka kertoo.

Tarmo Ylhävuori

Kuva: Tarmo Ylhävuori


Joensuun perheasiain neuvottelukeskus

  • Maksutonta parisuhde- ja perheneuvontaa sekä perheasioiden sovittelua
  • Palvelee kaikkia Pohjois-Karjalan alueella asuvia
  • Ajanvaraus p. 050 430 8472 (ma, ke ja to klo 9–11 ja ti klo 10–12)