Häät

HUOM! Korona-poikkeustila aiheuttaa muutoksia ja rajoituksia tilaisuuksien järjestämiseen. Keskustele asiasta juhlaasi valmistelevan työntekijän kanssa.

Häitä voidaan viettää monella tavalla, suuresti tai pienesti - kirkossa, kotona tai vaikkapa luonnossa. Kirkollisessä vihkimisessä avioliitollle pyydetään Jumalan siunausta ja liiton vahvistaa vihkijänä toimiva pappi.

Ennen vihkimistä hoidetaan avioliiton esteiden tutkinta sekä sovitaan vihkipaikasta, -ajasta ja papista ottamalla yhteyttä seurakunnantoimistoon. Häiden musiikista sovitaan erikseen kanttorin kanssa.

Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on, että sekä morsian että sulhanen ovat rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä tai toinen on rippikoulun käynyt kirkon jäsen ja toinen kuuluu muuhun kristilliseen kirkkokuntaan. Samaa sukupuolta olevien avioliitto on mahdollista solmia vain siviilivihkimisenä, mutta parin kanssa voidaan viettää rukoushetki.

Avioliiton siunaaminen

Jos avioliitto on solmittu siviiliviranomaisen edessä, voidaan avioliitto siunata jälkikäteen. Avioliiton siunaaminen muistuttaa pitkälti kirkollista vihkimistä.

Merkittävin ero on kysymysten sanamuodossa, siunausta pyydetään jo solmitulle avioliitolle. Tilaisuudessa ei ole sormusrukousta eikä sormuslupauksia, sen katsotaan kuuluvan avioliittoon vihkimiseen.

Siunaaminen voidaan toimittaa kirkossa tai esimerkiksi kotona - mahdollisesti jonkin muunkin juhlan, kuten ristiäisten, yhteydessä.

Valkoinen raamattu sinisen ryijyn päällä, kihlasormukset raamatun päällä.