Ristiäiset

HUOM! Korona-poikkeustila aiheuttaa muutoksia ja rajoituksia tilaisuuksien järjestämiseen. Ristiäiset pyritään mm. ensisijaisesti järjestämään kirkossa. Keskustele asiasta juhlaasi valmistelevan työntekijän kanssa.

Ristiäisissä eli kastejuhlassa kastetusta tulee kotiseurakuntansa jäsen ja osa maailmanlaajaa kirkkoa. Ristiäisissä kastetun läheiset rukoilevat ja toivovat hänelle hyvää.

Useimmat kastettavat ovat sylilapsia, mutta nuoriakin kastetaan - usein rippikoulun yhteydessä. Viisitoista vuotta täyttänyt alle 18-vuotias voi tulla kastetuksi ja liittyä kirkkoon vanhempiensa luvalla. Myös aikuinen, jota ei ole kastettu lapsena, voidaan kastaa.

Ristiäisten lyhyt muistilista

• Yhteydenotto kotiseurakunnan seurakunnantoimistoon. Kasteen ajasta, paikasta ja kastepapista sopiminen.
  • Lapsen nimen valinta.
  • Kummien valinta, kummien kirkkoon kuulumisen varmistaminen.

Kastejuhlan voi järjestää kirkossa, kotona tai vaikka isovanhempien luona. Kastetilaisuuden järjestämisestä seurakuntien tiloissa ei peritä vuokraa Joensuun ev.lut. seurakuntien jäseniltä. Seurakunnasta voi myös lainata kastemekon.

On tärkeää, että juhla toteutetaan perheen ehdoilla ja se on omannäköinen. Alla vinkkejä ja ohjeita oman juhlan järjestämiseen - voitte kertoa toiveenne kastavalle papille.

Tarkempia tietoja varten voit ladata Joensuun seurakuntien kasteoppaan (pdf) tästä. Opas myös postitetaan niiden vastasyntyneiden perheisiin, joissa äiti ovat seurakuntamme jäsen.

Keraamisia kastelintuja ja kastemalja punaisella taustalla.