Uutisia Joensuun seurakunnista

Alla kootusti uutisia ja ajankohtaisia asioita Joensuun seurakunnista.

Uutislistaukseen

Joensuun seurakuntien kirkoissa elokuun aikana 1,5 metrin turvavälit 

4.8.2020 14.12

Joensuun ev.lut. seurakuntien kirkoissa järjestettävissä tilaisuuksissa noudatetaan 31.8.2020 saakka 1,5 metrin turvavälejä. Heinäkuun 2020 loppuun saakka turvavälit ovat olleet pääsääntöisesti 2 metriä. 

Suurimpia elokuun aikana Joensuun ev.lut. seurakuntien kirkoissa järjestettäviä tilaisuuksia ovat konfirmaatiot, ekaluokkalaisten siunaamiset koulutielle ja konsertit. On mahdollista, että joissakin tilaisuuksissa maksimiosallistujamäärä tulee vastaan niin, että kaikki halukkaat eivät mahdu tilaisuuteen paikalle. Seurakunnat tiedottavat tilanteen mukaan konfirmoitavien perheitä rippikouluryhmittäin siitä, minkä verran läheisiä kirkkoon mahtuu konfirmoitavaa kohti paikalle. 

 
Joensuun seurakuntayhtymän johtoryhmä sopi turvavälin muutoksesta 28.7.2020 ylimääräisessä kokouksessaan. Päätös perustuu AVI:n ohjeistukseen sekä piispojen suositukseen henkilömäärän suhteuttamisesta edelleen 1-2 metrin turvavälein tilaan sopivaksi.

Johtoryhmä sopi aiemmin heinäkuussa seurakuntien muiden tilojen, kuten ruokailuun käytettävien tilojen, maksimikapasiteetiksi 75% normaalista maksimikapasiteetista. 

Turvavälejä ja hygieniaohjeita suositellaan noudatettavaksi myös kaste- ja hääjuhlissa sekä muistotilaisuuksissa 
 
AVI:n linjausten mukaisesti elokuussa myös seurakuntien järjestämien tilaisuuksien osanottajamäärä voi ylittää 500 henkeä aluehallintovirastojen määräyksiä noudattaen. Myös alle 500 hengen tilaisuuksissa aluehallintovirasto suosittelee noudattamaan turvavälejä ja hygieniaohjeita.  Käytännössä vain harvaan Joensuun ev.lut. seurakuntien tilaan mahtuu normaalioloissakaan 500 henkilöä, ja 1,5 metrin turvaväleillä maksimiosallistujamäärä on useimmissa tiloissa merkittävästi pienempi.


Yksityistilaisuuksien enimmäisosanottajamääräksi viranomaiset suosittelevat 1.8.2020 alkaen 500 henkeä. Viranomaiset suosittelevat, että ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniajärjestelyistä noudatetaan myös yksityistilaisuuksissa.  
 
Kirkollisen toimituksen jälkeen perheen järjestämä kaste- tai hääjuhla tai muistotilaisuus on yksityistilaisuus. Vastuu yksityisen tilaisuuden toteutuksesta on sen järjestäjällä, ei seurakunnalla. Samoin vastuu kodeissa tai muissa yksityistiloissa toteutettavista kirkollisista toimituksista on tilaisuuden järjestäjällä. 

Kirkkojoen maksimiosallistujamäärät Joensuussa elokuussa 2020:
Joensuun kirkko                          300
Noljakan kirkko                           50                        
Pielisensuun kirkko                    187
Rantakylän kirkko                       90 
Utran kirkko                                 70 
Pyhäselän kirkko                         150
Enon kirkko                                  300
Tuupovaaran kirkko                   170
Hoilolan kirkko                            60