Uutisia Joensuun seurakunnista

Alla kootusti uutisia ja ajankohtaisia asioita Joensuun seurakunnista.

Uutislistaukseen

Utran kirkon alttari, jonka takaseinällä pystyhirsirakenne Utran kirkko on yksi kolmesta Suomen pystyhirsikirkosta, ja ainoa, jossa pystyhirsirakenne on näkyvissä. Kuva: Tiina Partanen.

Joensuun ja Utran kirkot avoinna läpi kesän – oppaat paikalla kertomassa pyhäkköjen erityispiirteistä

8.6.2021 13.58

Tiekirkot ovat jälleen avanneet ovensa kesämatkailijoille. Pääteiden varsilla sijaitsevat tiekirkot tarjoavat niin matkailijoille kuin paikallisille mahdollisuuden rauhallisen tauon pitämiseen kauniista arkkitehtuurista ja pyhästä tilasta nauttien.

Joensuun ev.lut. seurakuntien kirkoista tiekirkkoja ovat Joensuun kirkko ja Utran kirkko. Vuonna 1903 käyttöön vihityn, arkkitehti Josef Stenbäckin suunnitteleman Joensuun kirkon erityispiirre on kattoa ja seiniä koristava kasviaiheinen kuvaohjelma, jonka on maalannut August Grönroos. Kirkko edustaa tyyliltään uusgotiikkaa, mutta siinä on piirteitä myös jugendtyylistä. 

Utran kirkko puolestaan on rakenteeltaan harvinainen pystyhirsikirkko. Suomen kolmesta pystyhirsikirkosta v. 1895 teollisuusyhdyskunnan kirkoksi valmistunut Utran kirkko on ainoa, jossa pystyhirret ovat näkyvissä. Harvinaisen rakennustavan syytä ei varmuudella tunneta – mahdollisesti vaikutteita on saatu norjalaisista sauvakirkoista. Utran kirkon on tiettävästi suunnitellut insinööri Thomas Bamford. 

Joensuun kirkko on avoinna 1.6.–29.8.2021 ma–la klo 11–19 ja su klo 12–20. Utran kirkko on avoinna 7.6.–15.8.2021 ma–la klo 12–17 ja su klo 12–18. Molemmissa kirkoissa on aukioloaikoina oppaat paikalla. Tiloissa noudatetaan voimassaolevia koronarajoituksia ja -suosituksia.