Uutisia Joensuun seurakunnista

Alla kootusti uutisia ja ajankohtaisia asioita Joensuun seurakunnista.

Uutislistaukseen

Pyhäinpäivänä muistetaan vainajia – lapsiperheiden rastirata hautausmaalla tutustuttaa pyhäinpäivän perinteisiin

Piirroskuva hautausmaalla kävelevästä lapsiperheestä. Teksti: Pyhäinpäivän rastirata Joensuun hautausmaalla.

Joensuun ev.lut. seurakunnat järjestävät lauantaina 6.11. lapsiperheille suunnatun Pyhäinpäivän rastiradan Joensuun hautausmaalla (Rauhankatu 4). Tapahtuman tarkoituksena on tehdä pyhäinpäivän perinteitä tutuiksi lapsiperheille. Vastaavaa tapahtumaa ei ole aiemmin Joensuussa järjestetty.

Joensuun hautausmaalle on suunniteltu reitti, jonka varrella on pyhäinpäivään liittyviä tehtäväpisteitä. Kierros alkaa Ristinkappelilta, jossa enkeli opastaa kulkijat kierrokselle. Reitillä voi muun muassa etsiä eläimiä ja valoa heijastavia kohteita sekä kirjoittaa kortin ikävöidylle rakkaalle. Kierroksen päätteeksi kappelissa voi sytyttää kynttilän ja juoda lämmintä mehua.

Maksuton kierros on kuljettavissa klo 15-17 välisenä aikana. Reitille otetaan oma taskulamppu mukaan. Ristinkappelin lähtöpisteeltä saa kartan rastiradan kiertämisen tueksi. Sähköinen kartta tästä linkistä.

Pyhäinpäivä on valon juhla – kuolleita läheisiä muistetaan sytyttämällä kynttilöitä hautausmailla ja kirkoissa

Pyhäinpäivänä vietetään vainajien ja edesmenneitten pyhien muistopäivää. Tällöin hautausmaita koristavat kynttilämeret. Kynttilöiden sytytys on symboli iankaikkisuuden toivosta ja uskosta kuoleman jälkeiseen elämään.

Joensuussa läheisiä voi muistaa esimerkiksi viemällä kynttilän läheisen haudalle tai hautausmailla sijaitseville muualle haudattujen muistelupaikoille. Joensuun hautausmaalla käydessä voi myös pistäytyä Ristinkappelille juomaan lämmintä mehua tai juttelemaan papin kanssa klo 15–18.  

Noljakan kirkolla on perinteiseen tapaan Kynttilämäki-tapahtuma, jossa kirkon pihalla sijaitsevaan kynttiläristiin voi tuoda oman kynttilän klo 17–20 välisenä aikana. Kynttiläristin äärellä järjestetään pieni hartaushetki klo 17.15.

Kaikissa Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän seurakunnissa vietetään pyhäinpäivänä myös kirkkohetkeä, jossa muistetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleita seurakunnan jäseniä lukemalla heidän nimensä ja sytyttämällä kynttilöitä heidän muistolleen.  

Tilaisuutta vietetään Kiihtelysvaaran seurakuntatalolla klo 13, Joensuun kirkossa klo 15, Tuupovaaran kirkossa klo 16, Pielisensuun kirkossa klo 17, Rantakylän ja Pyhäselän kirkossa klo 18 sekä Enon kirkossa klo 16 alkavan messun jälkeen erillisessä tilaisuudessa. 

Musiikista lohtua pyhäinpäivään – neljä konserttia kirkoissa ja kappeleissa

Joensuun ev.lut. seurakunnissa järjestetään pyhäinpäivänä la 6.11. myös useita konsertteja.

Klo 13 Joensuun hautausmaan Ristinkappelilla kuullaan konservatorion laulunopiskelijoiden perinteinen Oi, muistatko vielä -konsertti. Klo 15 Rantakylän kirkossa järjestetään Kristallivirta-kynttiläkonsertti, jossa esiintyvät Liisa Karhu (viulu ja alttoviulu) ja Henna Hirvikangas (piano). Klo 17.30 Tuupovaaran siunauskappelissa kuullaan Lohdun säveliä, tarjolla on myös glögiä. Illan päättää klo 18 Noljakan kirkossa kuultava Lohdun lauluja -konsertti, jossa esiintyvät Elina Vitri (laulu) ja Pekka Varonen (piano).  
  

Kaikkiin konsertteihin on vapaa pääsy. Oi muistatko vielä -konsertin vapaaehtoisen käsiohjelman (10 €) tuotto menee opiskelijoiden stipendirahastoon. Kristallivirta-konsertin vapaaehtoinen käsiohjelma 10 €. 

28.10.2021 09.33