Uutisia Joensuun seurakunnista

Alla kootusti uutisia ja ajankohtaisia asioita Joensuun seurakunnista.

Uutislistaukseen

Joensuun seurakuntayhtymän keskusrekisteri liittyy Kuopion aluekeskusrekisteriin  – mm. virkatodistukset ja sukuselvitykset tilataan jatkossa Kuopiosta nettilomakkeella, puhelimitse tai sähköpostilla

Kaksi kuvaa, josta toisessa, mustavalkoisessa, kädet selaavat vanhanaikaista kortistoa, ja toisessa, väriku...

Joensuun seurakuntayhtymän keskusrekisteri liittyy Kuopion aluekeskusrekisteriin vuoden 2022 alusta alkaen. Aluekeskusrekisterin tehtäviksi siirtyvät jäsenrekisterin ylläpitoon liittyvät tehtävät, kuten kasteiden ja avioliittojen rekisteröinnit, sekä erilaisten todistusten antaminen jäsentietojärjestelmästä ja vanhoista kirkonkirjoista. 

Seurakuntalaisille aluekeskusrekisteriin siirtyminen näkyy ennen kaikkea virkatodistuksia ja sukuselvityksiä tilattaessa. Ne tilataan jatkossa Joensuun keskusrekisterin sijaan suoraan aluekeskusrekisteristä. Myös avioliiton esteiden tutkinnat hoidetaan jatkossa aluekeskusrekisterissä. Asiointi ei edellytä matkustamista paikan päälle, vaan asiakkaita palvellaan puhelimitse ja sähköpostin välityksellä. Lisäksi virkatodistus- ja sukuselvitystilaukset voi jättää nettilomakkeella, ja avioliiton esteiden tutkinnan voi laittaa vireille sähköisessä palvelussa. 

Joensuun seurakuntien toimistoissa hoidetaan jatkossakin kaikkien kirkollisten toimitusten – kuten kasteiden, vihkimisten ja hautausten – sopimiset sekä pappien, kanttorien ja toimitilojen varaukset. Opastusta mm. kastetta, avioliiton esteiden tutkintaa, lapsen nimen valintaa, puolisoiden sukunimen valintaa ja kirkkoon liittymistä koskevissa kysymyksissä saa jatkossa aluekeskusrekisteristä.

Liittyminen Kuopion aluekeskusrekisteriin helpottaa mm. sukuselvitysten tilaamista. Aiemmin sukuselvitykset piti tilata erikseen kaikista seurakunnista, mutta jatkossa kaikki keskusrekisteriin kuuluvan seurakunnan jäsentä koskevat todistukset saa yhdellä tilauksella aluekeskusrekisteristä. 

Taustalla valtakunnallinen hanke

Aluekeskusrekisterien perustaminen liittyy valtakunnalliseen hankkeeseen, jossa kirkonkirjojenpidon tehtäviä pyritään keskittämään. Kun ns. tukitoiminnot hoidetaan suuremmissa yksiköissä, seurakunnat voivat paremmin keskittyä varsinaiseen seurakunnalliseen toimintaansa. 

Tehtävien keskittämistä helpottaa se, että lähes kaikki alueen seurakunnat ovat saaneet vanhojen kirkonkirjojen digitoinnin sähköiseen muotoon valmiiksi. Mittavassa projektissa seurakuntien vanhat kirkonkirjat on kuvattu vuodesta 1860 alkaen ja viety koko kirkon yhteiseen järjestelmään. Näin suurempiin yksiköihin siirtyminen ei edellytä enää suurten kirjamäärien siirtämistä, vaan työtä tehdään sähköistä aineistoa hyödyntämällä.

Kuopion aluekeskusrekisteri palvelee asiakkaita kaikkina arkipäivinä, pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta, klo 9–15. Keskusrekisteriin voi ottaa yhteyttä mm. sähköpostilla keskusrekisteri.kuopio@evl.fi tai puhelimitse 040 4848 225. 
 

2021-12-16 10:33:27.0