Uutisia Joensuun seurakunnista

Alla kootusti uutisia ja ajankohtaisia asioita Joensuun seurakunnista.

Uutislistaukseen

Seurakuntavaalien ehdokasasettelu käynnistyy tänään – uudet päättäjät valitaan marraskuussa

punasävyinen tunnus, jossa tekstit uskottu toivottu rakastettu, #seurakuntavaalit ja Suomen ev.lut. kirkko

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa vietetään tänä vuonna vaalivuotta. Seurakuntavaalien ehdokasrekrytointi käynnistyy tänään 1.3.2022 ja päättyy 15.9.2022. 

Seurakuntavaaleissa seurakuntalaiset äänestävät luottamushenkilöt, jotka johtavat seurakunnan ja seurakuntayhtymän toimintaa. Vaaleissa on äänioikeus jokaisella 16 vuotta täyttäneellä kirkon jäsenellä.

Äänestämään seurakuntavaaleissa päästään marraskuussa. Ennakkoäänestysaika on 8.–12.11.2022 ja varsinainen vaalipäivä 20.11.2022.

Seurakuntavaalit järjestetään joka neljäs vuosi. Tämän vuoden vaalien slogan on ”Äänestä sellaisena kuin olet”. Jokaista kutsutaan asettumaan ehdolle ja äänestämään juuri sellaisena kuin hän on. 

Seurakuntavaalien valtakunnalliset verkkosivut avataan maaliskuussa osoitteessa www.seurakuntavaalit.fi. 

Miten ehdokkaaksi Joensuussa? 

Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän seurakunnissa järjestetään kahdet vaalit. Jokaisessa seurakuntayhtymän kuudessa seurakunnassa valitaan jäsenet sekä seurakuntaneuvostoon että seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon. 

Ehdokkaaksi neuvostoon, valtuustoon tai molempiin voi asettua konfirmoitu seurakunnan jäsen, joka on vaalipäivään mennessä täyttänyt 18 vuotta. 

Seurakuntavaaleissa asetutaan ehdolle valitsijayhdistyksen kautta. Seurakunnilla on erilaisia ehdokaslistoja, jotka kokoavat yhteen samansuuntaisesti ajattelevia ehdokkaita. Listojen taustalla voi olla esimerkiksi herätysliike, poliittinen puolue tai jokin muu asia, jota valitsijayhdistys ajaa.

Ehdokkuudesta kiinnostuneet voivat tiedustella oman seurakunnan seurakuntatoimistosta tai nykyisiltä luottamushenkilöiltä, mitä ehdokaslistoja on olemassa. Ehdokas valitsee valmiista valitsijayhdistyksistä itselleen sopivimman tai perustaa oman. Uuden valitsijayhdistyksen voi perustaa kymmenen äänioikeutettua saman seurakunnan jäsentä.

Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän omat vaalisivut avautuvat maaliskuun aikana. Ehdokkaaksi asettumisen tueksi järjestetään kevään aikana muun muassa infotilaisuus ehdokkuutta tai valitsijayhdistyksen perustamista harkitseville. 

Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymään kuuluvat Enon, Joensuun, Pielisensuun, Pyhäselän, Rantakylän ja Vaara-Karjalan seurakunnat.

1.3.2022 13.13