Hyppää sisältöön

Palopaikan tutkimukset

Kiihtelysvaaran kirkon palo oli suuri menetys myös kirkolliselle kulttuuriperinnölle. Palossa tuhoutunut kirkko oli Joensuun vanhin kirkko ja se oli suojeltu kirkkolailla. Kirkko ja sen lähiympäristö muodostivat valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön.

Museoviraston suosituksesta palaneen kirkon raunioita raivattiin ja tutkittiin arkeologisin menetelmin. Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä palkkasi maapohjan tutkimustyöhön Ark-byroo Oy:n. 

Tutkimuksissa lähdettiin selvittämään kirkon rakennustapaa ja -materiaaleja sekä eri aikoina tehtyjä muutostöitä. Kaivauksia tehtiin myös maaperään, jotta nähtiin, onko kirkon alla hautoja tai merkkejä ihmisten elämästä ennen kirkon rakentamista. Hautoja kirkon alta ei löytynyt.

Raunioilta otettiin talteen monenlaisia esineitä, kuten oven vetimiä, sulaneita urkupillejä, kattokruunun osia, taottuja seinän ja katon tukirakenteita sekä osia saarnatuolin ja alttaripenkin rakenteista. Kirkon raunioista löytyi myös vanhoja kolikoita, jotka on todennäköisesti jätetty rakennuksen nurkkiin suojaamaan rakennusta.

Yleisöllä oli mahdollisuus tutustua palopaikan tutkimuksiin 9.11.2018. Ark-byroo Oy:n varatoimitusjohtaja, arkeologi Heini Ynnilä (gallerian ensimmäinen kuva) esitteli raunioilla tehtyjä tutkimuksia sekä paikalta löytyneitä esineitä. Kuvat: Sari Jormanainen