Hyppää sisältöön

Rauniokirkko

Kiihtelysvaaran tulipalossa tuhoutuneen kirkon paikalle rakennettiin vapaaehtoisten voimin rauniokirkko vuonna 2019. Rauniokirkko oli käytössä syksyn 2021 arkeologisiin koekaivauksiin saakka ja ajoittain myös niiden jälkeen uuden kirkon rakennustöiden aloittamiseen saakka.

Rauniokirkon penkit tehtiin talkoilla tulipalossa vaurioituneista kuusista. Istumapaikkoja pääosin kesäkäytössä olleessa kirkossa oli vajaat 130. Penkkien päällä tapahtumien aikoina pidettävät räsymatot saatiin lahjoituksena. Rauniokirkko oli ahkerassa käytössä erityisesti kesäisin.

– Rauniokirkossa on ollut useita tilaisuuksia kuten lauluilta juhannuksena, kansanlaulukirkko keskikesällä, Kiihtelysvaaran alakoulun koulukirkko syksyllä ja on kirkossa vihitty myös avioliittoon. Lisäksi olen huomannut, että kirkon penkeillä käy istumassa aika usein seurakuntalaisia, tuttuja ja tuntemattomia. Se on hieno paikka, kun vain haluaa olla, Vaara-Karjalan seurakunnan kirkkoherra Anne Angervo kertoi kirkon menettämisen vuosipäivänä syyskuussa 2019.

Kirkon menettämisen vuosipäivänä 23.9.2019 rauniokirkossa soi ensimmäistä kertaa Nokian seurakunnan Vaara-Karjalan seurakunnalle lahjoittama flyygeli. Flyygeli oli peräisin sisäilmaongelmaisesta rakennuksesta, joten se soveltui hyvin ulkotiloissa olevan rauniokirkon käyttöön.

Jo ennen rauniokirkon rakentamista tuhoutuneen kirkon raunioilla pidettiin erilaisia tilaisuuksia. Ensimmäisenä palon jälkeisenä jouluna raunioilla pidettiin jouluaaton hartaus.

 

Kuvagallerian kuvat: Jouni Heiskanen, Tiina Partanen, Sari Jormanainen