Sadonkorjuuta

Pihassamme on pieni kasvimaa ja muutama marjapensas. On ihana kerätä omasta maasta pienet antimet ruokapöytään ja vähän talteenkin. Perunat, porkkanat, kesäkurpitsat, herneet, salaatit, yrtit ja marjat maistuvat paremmilta kuin kaupasta ostetut, ja lapsillekin kelpaa paremmin kun saa itse poimia. Kesä on ollut poikkeuksellisen lämmin. Osa kasveista on hyötynyt lämmöstä, osa kärsinyt kuivuudesta. 

Uutisia katsoessa huolestuttaa. Monikin asia. Koronapandemia ei oikein ota laantuakseen, ja ilmastonmuutokseen liittyvät uutiset ovat vuosi vuodelta enemmän huolta ja murhetta aiheuttavia. Tulipalot, kuumuus, kuivuus, ja toisaalta rankat sateet ja tulvat ovat vaikeuttaneet elämää monissa paikoissa. 

Miten meidän käy? Mihin suuntaan olemme menossa? Onko tulevaisuudella enää toivoa? Niin monet kysymykset heräävät näiden ilmiöiden ja uutisten edessä. Montako vuotta vielä porkkanamaa menestyy pihalla, saavatko lapsemme ja lastemme lapset enää nauttia samalla tavalla luonnon antimista kuin me itse olemme saaneet? 

Ihminen on omalla toiminnallaan vauhdittanut ilmastonmuutosta. Toivottavasti se on vielä mahdollista pysäyttää tai ainakin hidastaa. Mutta se vaatii muutosta. Se vaatii työtä, sitoutumista, elämäntapojen kohtuullistamista, solidaarisuutta, kompromisseja. Se vaatii voimia, uskoa, luottamusta, heittäytymistä, uuden opettelua ja toivoa. Me korjaamme sitä mitä kylvämme. Onko se tulevaisuudessa tuhoa ja kuivuutta? Vai voisiko se kääntyä kuitenkin olemaan vehreyttä, hyvinvointia, yhteyttä luomakunnan kanssa? Viljelyä ja varjelua. 

Jumala, auta meitä siinä. Opeta kohtuullisuuteen, taivuta ymmärrykseen ja myötätuntoon maailman ongelmien edessä. Auta meitä yhdistämään voimamme ja etsimään uutta suuntaa. 

Virsi 962:4:
"Kuule, Jeesus, huokausta
luomakunnan kärsivän.
Estä tuhon tulva musta,
ohjaa suuntaa elämän.
Parannusta tarvitsemme.
Tule sinä voimaksemme.
Auta meitä."

Katri Vilén, kirkkoherra

Ota yhteyttä

Seurakunnantoimisto

Kirkkokatu 28, 80100 Joensuu (3. krs)
avoinna ma-pe klo 9-12
joensuun.seurakunta@evl.fi
Seurakunnantoimisto on avoinna pääsääntöisesti lähipalveluna. Mikäli haluat varmistaa lähipalvelun, varaa aika etukäteen puhelimitse.

Seurakuntasihteeri Johanna Hirvonen
puh. 013 2635 363

Kirkkoherra Katri Vilén 
puh. 050 385 5138