Yleiskuva kirkkosalista konfirmaatiomessusta, ihmisiä istumassa, pappi pitämässä puhetta, alttari taustalla.

Jumalanpalveluksesta eväitä uskonelämään

Olet tervetullut hiljentymään jumalanpalvelukseen - olit kirkon jäsen tai et.

Yhteiset jumalanpalvelukset kuuluvat jokaiseen sunnuntaihin, kristittyjen pyhäpäivään. Messun vietossa kirkko elää todeksi sen, mitä se uskoo ja julistaa.

Jumalanpalveluksen kulku noudattaa valmiiksi sovittua kaavaa. Voit seurata osien kulkua virsikirjasta. Messutoimitusta johtava pappi eli liturgi ohjaa messun osallistujia toimituksen aikana.

Myös sinulla on mahdollisuus osallistua erilaisiin palvelutehtäviin messussa. Ota reippaasti yhteyttä seurakuntaasi ja kerro halukkuudestasi olla mukana toteuttamassa messua!

Erikoismessut monipuolistavat jumalanpalveluselämää

Jumalanpalveluksia järjestetään sunnuntaiden lisäksi muinakin pyhäpäivinä ja välillä viikollakin. Joskus kirkkopyhän kohdalla voi lukea, että toimitetaan sanajumalanpalvelus. Tämä tarkoittaa, että jumalanpalveluksessa ei vietetä ehtoollista. Lisäksi jumalanpalveluksia voidaan järjestää eri teemoja tai kohderyhmiä huomioiden. Tällaisia ovat mm. perhemessut, nuorten messut, iltakirkot, rukoushetket, englanninkieliset messut sekä taizé- ja tuomasmessut - nämäkin tilaisuudet ovat kaikille avoimia.

Lisätietoja uskonelämään liittyvistä ryhmistä ja toimintamuodoista löydät seurakuntien sivuilta. Linkit alla