Utran kirkko

Väisälänkatu 2 , 80170 Joensuu

Kesällä avoinna ajalla 6.6.-14.8.2022, ma-la klo 12-17, su klo 12-18. Opas paikalla.

Kesäinen kuva, jossa etualalla kitukasvuista ruohikkoaluetta ja pensaita. Hiekka-alue ja puinen, vaalea kirkkorakennus. Rakennuksen edessä korkeakasvuinen pensas. Sisäänkäynnin edessä rappuset ja metallikaiteet, rakennuksen etuosa tornimainen, jossa kolmekerrosta. Pyöreitä ikkunoita ja puisia koristelistoja, tornin huipulla suippokatto ja risti. Rakennus jatkuu matalampana, sivuilla koristeellisia ikkunoita.

HUOM! Kesällä 2022 kirkon julkisivut maalataan ja rakennusta ympäröi rakennustelineet ja suojamuovit. Remontti ei ulotu sisätiloihin. Remontti valmistuu syyskuun loppuun mennessä.

Utran kirkko on valmistunut vuonna 1895 ja on Joensuun kaupunkialueen vanhin kirkkorakennus. Kirkko on yksi Suomen kolmesta pystyhirsikirkosta – mutta ainoa, jossa rakennustapa on näkyvillä.

Kirkon arkkitehdistä ei ole täyttä varmuutta, mutta nykyisin suunnittelijaksi arvellaan alueella toimineen sahayrityksen johdossa ollutta insinööri Thomas Bamfordia. Kirkon alttaritaulun Sallikaa lasten tulla minun tyköni on maalannut Veikko Lappalainen.

Nykyisin pääosan vuodesta hiljaiseloa viettävä kirkko herää eloon lähinnä jouluna, pääsiäisenä ja kesäisin, jolloin siellä järjestetään mm. konsertteja. Idyllinen vanha kirkko on myös suosittu hääkirkko.

Utran kirkko on osa valtakunnallista Tiekirkko-verkostoa Linkki avautuu uudessa välilehdessäja kesäisin siellä on aukioloaikoina opastus.

Tilan käyttö

Utran kirkkoon mahtuu 250 henkeä, joista osa urkuparvelle. Kulku sinne edellyttää jyrkkien rappusten käyttöä. Kirkossa on äänentoistojärjestelmä, urut sekä piano.

Käytössä ovat ulko-wc:t.

Tila- ja toimitusvaraukset hoidetaan seurakuntatoimiston kautta, avoinna ma-pe klo 9-12, puhelinnumero 013 2635 510, Rantakylänkatu 2 A.

Vaativa pyörätuolireitti

Iltamusiikki

Middle East Music Company esittää musiikkia kristitystä, juutalaisesta ja muslimiperinteestä. Yhteisenä nimittäjänä on "rauha", "shalom", "sälääm".

Jenny Liebkind, juutalainen laulajatar
Burhan Hamdon, muslimi laulaja, perkussionisti
Mouafak Barafi, muslimi viulisti
Matti Turunen, laulaja, pianisti

Viikkomessu

Viikkomessu, Heikki Mujunen, Pasi Karjalainen.

Duo Lux
Sandy Ahjo, huilu
Marja Nevankallio, konserttikantele

Iltarukous

Kirsi Heikkinen, Pasi Karjalainen.

"Taivaallinen Uni"
Sarastus-yhtye
Kristiina Olanto, laulu
Jorma Tapio, puhaltimet
Harri Taittonen, piano

Iltarukous

Iltarukous, Ari Autio, Sofia Purontaus.

Anna Kreetta Gribajcevic, alttoviulu
Goran Gribajcevik, viulu

Iltarukous

Iltarukous, Heikki Mujunen, Janne Piipponen.