Joensuun kirkko

Kesäkuva, jossa etualalla pyöreisiin kukkapenkkeihin tehtyjä istutuksia, harmaata pihalaatoitusta ja valopylväitä. Nurmialue ja puita sekä leveät rappuset mäen päälle, jossa puistonpenkkejä sekä punatiilinen kirkko. Kirkossa kaksi erikorkuista tornia sivuilla, keskellä kaksi sisäänkäyntiä, joiden yläpuolella suuri puolipyöreä ikkuna ja kolmiomainen kattoharja sekä risti. Koristeellisia valkoisia osia ikkunoiden ympärillä ja seinissä.

Papinkatu 1 b, 80100 Joensuu

Tilan käyttö

Joensuun kirkkoon mahtuu enimmillään 900 henkeä, joista osa kirkon toiseen kerrokseen. Kulku sinne vain rappusia pitkin. Kirkkotilat ovat käytössä ympäri vuoden ja tiloja vuokrataan myös konsertti- ja tapahtumakäyttöön. Kirkosta löytyvät urut ja piano sekä äänentoistojärjestelmä.

Kirkon parkkipaikat sijaitsevat Papinkadun vierustalla, aivan kirkon edustalla. Kirkonmäelle kiivetään ylös rappusia pitkin. Liikuntaesteiset sekä mm. lasten rattaiden kanssa liikkuvat pääsevät kirkon pääovelle Koulukadun puolelta lähtevän loivan hiekkatien kautta. Kirkkoon pääsee invaluiskaa pitkin pyörätuolilla ja rollaattorilla, mutta kirkon ulko-ovien kohdalla on kynnys, jonka ylittäessään kulkija tarvitsee yleensä apua. Kirkon ulko-ovet ovat myös raskaat aukaista.

Kirkko on kesäisin avoinna osana valtakunnallista Tiekirkko-verkostoaLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja tuolloin kirkkoon voi aukioloaikoina tutustua oppaan avustuksella. Muutoin kirkko on avoinna tapahtumien yhteydessä.

Tila- ja toimitusvaraukset hoidetaan seurakuntatoimiston kautta, avoinna ma-pe klo 9-12, puhelinnumero 013 2635 363, Kirkkokatu 28.

Joensuun kirkon on suunnitellut Josef Stenbäck, jonka kädenjälki näkyy eri puolilla maatamme yli 30:ssa kirkossa. Kirkko edustaa tyyliltään uusgotiikkaa, mutta siinä on piirteitä myös jugendtyylistä. Katto- ja seinämaalaukset on Stenbäckin suunnitelman mukaan maalannut August Grönroos. Kirkon alttaritaulun on maalannut Ilmari Launis. Lasimaalaukset on suunnitellut taiteilija Antti Salmenlinna.

Kirkossa on kolme tornia ja suurin niistä on kellotorni, jonka korkeus on 57 metriä. Tästä luvusta neljä metriä on tornin huipulla olevaa ristiä. Kellotornissa on kolme Saksassa v. 1903 valettua kelloa.

Joensuun kirkko on seurakunnan kolmas kirkko Louhelan mäellä. Kirkon vihkimisen suoritti rovasti Henrik Piipponen 26.7.1903.

Esteetön kulku Esteetön kulku
Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Pysäköinti Pysäköinti
wc wc