Meidän seurakunta

Enon ensimmäinen kirkko rakennettiin Ahveniselle jo 1600 -luvulla. Se oli pieni rakennus, jossa ei ollut penkkejä. Palveluksiin osallistuttiinkin maalattialla seisten. Toinen kirkko rakentui aikanaan samalle paikalle, eikä ollut paljoakaan suurempi. Enon kolmas kirkko oli jo suurempi ristikirkko ja valmistui Kirkkoniemeen v. 1767. Se oli käytössä Ruotsin vallan ajan loppuun sekä jonkin aikaa autonomian ajan alussa. Tuona aikana Enosta tuli kappeliseurakunta Ilomantsin emäseurakuntaan. Seurakuntamme itsenäistyi v. 1860.

Enon nykyinen, neljäs, kirkko valmistui v. 1818. Se on Anton Wilhelm Arppen piirtämä kaksoisristikirkko. Kirkon vihki valmistumisvuonna Porvoon piispa Johan Molander. Kirkon arvokkaimpaan osaan kuuluu Kuopion vanhasta kirkosta 50 riikintaalerilla ostettu saarnastuoli. Sen on rakentanut puuseppä Tegman v. 1757 ja sen on kaunistanut Michael Toppelius v. 1760, autuaaksijulistusta kuvaavilla maalauksilla. Saarnastuoliin johtaa ns. triumfiportti, joka muistuttaa Kristuksen voitosta. Kirkon alttaritaulu on enolaisen taidemaalari Eino J. Härkösen v. 1930 maalaama. Malleinaan Härkönen käytti paikallisia ihmisiä.

Kirkon vieressä sijaitseva kellotapuli on rakennettu v. 1957. Se valmistui samalle paikalle, jolla sijaitsi entinen, v. 1825 valmistunut ja v. 1951 palanut, kellotapuli.

200 vuotta vanha kirkkomme kutsuu yhä kaikkia jumalanpalvelukseen, konsertteihin ja yhteisiin juhliin. Muu toiminta, työtilat ja talvisaikainen jumalanpalvelusten pitopaikka ovat kirkon vieressä olevalla seurakuntatalolla.

Seurakunnassamme on tällä hetkellä 4177 jäsentä ja toiminnassamme on huomioitu eri ikäluokat. Säännöllisen messutoiminnan lisäksi meillä kokoonnutaan viikoittain erilaisiin kerhoihin ja piireihin, kuin myös kirkkokuoron harjoituksiin. Ruokapäivä ja lahjoituksien pohjalta toimiva ylijäämäruoan jakelu on osa diakonista toimintaamme. 160 vuotta vanha seurakuntamme elää vahvasti tässä päivässä, pyrkien vastaamaan ajankohtaisiin haasteisiin ja seurakuntalaistensa elämäntilanteisiin.