Enon kirkko

Keltaisen sävyinen puukirkko, jossa valkoiset kulmalaudat. Kirkossa monta kulmausta, kullakin seinällä yhdestä pystysuuntaisesta ja yhdestä puoliympyrästä muodostuva ikkuna. Kirkon keskellä katolla torni, jonka huipulla kultainen pallo ja sen päällä risti. Kuvan reunoissa kuusipuut.

Enontie 28, 81200 Eno

Tilan käyttö

Enon kirkkoon mahtuu tuhat henkeä. Kirkkotilat ovat käytössä vuodenvaihteeseen saakka, jonka jälkeen messutoiminta siirtyy Enon seurakuntatalolle. Toiminnot palaavat talvikauden (tammi-maalis/huhtikuu) jälkeen takaisin kirkolle viimeistään pääsiäiseksi. Kirkko on yleisesti avoinna kesäisin erikseen ilmoitettavina ajankohtina sekä sovittaessa.

Kirkkoon pääsee invaluiskaa pitkin pyörätuolilla ja rollaattorilla, mutta kirkon ulko-ovien kohdalla on korkea kynnys, jonka ylittäessään kulkija tarvitsee yleensä apua. Kirkon ulko-ovet ovat myös raskaat aukaista.

Kirkosta löytyvät urut sekä piano. Tilassa on äänestoistojärjestelmä ja paikalle voidaan tarvittaessa toimittaa videotykki.

Tila- ja toimitusvaraukset hoidetaan seurakuntatoimiston kautta, avoinna ma-pe klo 9-12, puhelinnumero 013 2635 601, Enontie 30 A.

Enon nykyinen kirkko on valmistunut vuonna 1818 ja neljäs Enon seurakuntaa palvellut kirkko. Kiihtelysvaaran kirkon tuhouduttua syksyllä 2018, Enon kirkosta tuli vanhin Joensuun kirkoista.

Kirkon piirustukset on laatinut kiteeläissyntyinen Anton Wilhelm Arppe. Kirkko on ns. kaksoisristikirkko, joskaan ei aivan täydellinen sellainen, koska kirkossa on alaslasketut sisäkatot sivuissa ja viistetyt vastaavat ulkokaton osat. Kirkko on saanut vaikutteita uusklassisuudesta.

Kirkon pihassa on erillinen kellotapuli, joka on valmistunut vuonna 1957. Se rakennettiin edellisen palettua maan tasalle. Tapulissa on kaksi kelloa.

Saarnastuoli on kirkon vanhin ja arvokkain osa. Se on toiminut aikaisemmin Kuopion kolmannen kirkon saarnastuolina, jonne sen rakensi puuseppä Tegman v. 1757. Saarnastuolin on koristellut tunnettu kirkkomaalari Michael Toppelius v. 1760. Kirkon alttaritaulu paljastettiin heinäkuussa 1930. Taulun aiheena on Jeesus ristillä ja sen on maalannut enolainen taiteilija Eino J. Härkönen.

Esteetön kulku Esteetön kulku
Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Pysäköinti Pysäköinti
wc wc