Pielisensuun seurakunta

Miten ottaa kuningas vastaan?

Adventin aika on vastakohtien aikaa. Ulkona voi olla hyvinkin pimeää, mutta maahan satanut lumi tuo heti valoisamman olon. Monissa kodeissa sytytetään kynttilöitä ja lyhtyjä, ja jouluvalot palavat. Me kaipaamme valoa pimeyden keskellä.

Samaan aikaan me odotamme Jumalan syntymää, sitä, että hän kätkee voimansa ja tulee keskellemme. Miten tähän voisi valmistautua? Eikö jouluun valmistautuminen tuo mukanaan jo muutenkin liikaa kiirettä ja stressiä?

Adventin aikana voi muistaa, että koko Jeesuksen syntymä on Jumalan lahja ihmisille. Jeesus tulee meistä jokaisen luo aivan samalla tavalla, mutta liiallinen kiire valmisteluissa voi muodostaa esteitä hänen vastaanottamiselleen. Ehkä liian puunattu koti voi häikäistä tai lahjaröykkiöt voivat kätkeä joulun lapsen näkyvistä.

Jeesuksen syntymään valmistautuminen voi kuitenkin olla levollista aikaa. Kunnian kuningas syntyi vaatimattomiin oloihin. Voisiko adventin sanoman tavoittaa hiljaisuudessa ja yksinäisyydessä? Voiko tähtitaivaan alla oleminen herättää ajatuksia Jumalan suuruudesta ja ihmiseksi tulemisen ihmeellisyydestä. Voisiko hiljaisuus tuoda mieleen ja sydämeen tilaa kuunnella, mitä Jumalalla on sanottavaa? Ehkä lepattava kynttilänliekki kirvoittaa huokauksia nousemaan Jumalan luo.

Adventin aika on vastakohtien aikaa. Helposti keskitymme siihen, että meidän pitää tehdä ja valmistaa. Kuitenkin Jumala on tehnyt ja valmistanut puolestamme. Me voimme keskittyä olemaan ja ottamaan vastaan. Se riittää. Jumala on kanssamme ja valonamme.

Siunattua ja levollista joulun odotuksen aikaa Sinulle!

Antti Kyytsönen, pappi

Seurakunnantoimisto