Seurakuntalaisilla on merkittävä rooli paikallisessa päätöksenteossa

Kirkon päätöksenteko jakautuu monelle eri tasolle. Näistä lähimpänä seurakunnan arkea toimivat paikallisesti seurakuntaneuvostot sekä seurakuntayhtymässä yhteinen kirkkoneuvosto ja ylintä valtaa käyttävä yhteinen kirkkovaltuusto. Päätöksenteosta vastaavat vaalein valitut edustajat, jotka ovat alueensa seurakuntalaisia. Seurakuntavaalit käydään neljän vuoden välein, äänioikeus on 16 vuotta täyttäneillä seurakuntalaisilla. Seuraavat seurakuntavaalit käydään vuonna 2022.

Kirkon ylin päättävä elin on kaksi kertaa vuodessa kokoontuva kirkolliskokous (evl.fi)Linkki avautuu uudessa välilehdessä. Edustajat tähän kirkon eduskuntaan valitaan vaaleilla neljän vuoden välein. Äänioikeutettuja ovat kirkkovaltuustojen ja seurakuntaneuvostojen maallikkojäsenet sekä papit.