Hautauksesta ja hautojen hoidosta sopiminen

Hautajaisjärjestelyt aloitetaan ottamalla yhteyttä vainajan kotiseurakunnan toimistoon. Joensuun seurakuntien osalta poikkeuksen muodostaa Joensuun seurakunta. Joensuun seurakunnan hautauksista sovitaan suoraan hautausmaan toimiston kanssa. Jos et tiedä mihin seurakuntaan vainaja kuului, tarkista se lisäämällä osoite hakukoneeseen, linkki hakukoneeseen ohessa (evl.fi).

Jos vainajan siunaustilaisuus ja hautaus järjestetään toisella paikkakunnalla, ota yhteyttä sikäläiseen seurakunnantoimistoon tai hautausmaan toimistoon. Voit halutessasi valtuuttaa myös yksityisen hautaustoimiston hoitamaan kaikki hautausjärjestelyt.

Ota yhteyttä

Joensuun seurakuntien hautaus- ja puistopalveluiden yhteystiedot ja aukioloajat löydät tästä linkistä. Toimisto on avoinna asiointia varten ma-pe klo 9-12. Asioida voi myös soittamalla tai lähettämällä sähköpostia.

Ensin valitaan hautaustapa ja hautapaikka

Valitse vainajalle ensin arkku- tai tuhkahautaus sekä hautapaikka. Jos vainajalle ei ole entuudestaan valmiina hautapaikkaa, hankitaan uusi arkku- tai uurnahauta.  Joensuun seurakunnilla on kymmenen hautausmaata. Lisäksi Joensuun hautausmaalla on tunnukseton hautalohko. Vainajan tuhka voidaan haudata myös muistolehtoon. Muistolehtoja löytyy Joensuun, Pyhäselän ja Enon hautausmailta.

Jos tuhka haudataan tai sirotellaan muualle kuin hautausmaalle, on siihen oltava maanomistajan tai vesialueen haltijan kirjallinen lupa.

Haudalla tulee olla hautaoikeuden haltija

Hautapaikalla on aina oltava nimetty henkilö hautaoikeuden haltijana. Hautaoikeuden haltijaksi nimetyllä henkilöllä on oikeus hoitaa ja tehdä hautaan liittyviä sopimuksia hautausmaan ylläpitäjän kanssa. Hautaoikeuden haltijasta voidaan sopia hautapaikasta sovittaessa tai se ilmoitetaan hautausmaan ylläpitäjälle vuoden sisällä hautauksesta.

Hautaoikeus hautaan määräytyy sukulaisuussuhteesta hautaan ensimmäiseksi haudatun vainajan mukaan. Hautaoikeus on ensimmäiseksi hautaan haudatun vainajan suoraan etenevässä ja takenevassa polvessa olevilla henkilöillä ja heidän aviopuolisoilla.

Hautoja hoitavat omaiset tai hautainhoitorahasto

Haudan hoidosta vastaavat haudatun omaiset. Haudan hoidon voi antaa myös seurakuntayhtymän hautainhoitorahaston tehtäväksi, jolloin siitä veloitetaan hinnaston mukainen maksu. Haudan hoitosopimus tehdään 1, 5 tai 10 vuoden mittaisena. Hoitosopimukseen sisältyy haudan nurmi- tai hiekkapinnan hoito, kukkien hankinta, istutus ja hoito.

Hautainhoitorahaston kukkamyymälä

Joensuun hautausmaalla sijaitsevasta Hautainhoitorahaston kukkamyymälästä voi hankkia kukkia ja viherkasveja sekä haudoille että omaan pihaan ja kotiin. Kukkamyymälä (Rauhankatu 4, Joensuu) palvelee kaikkia asiakkaita vuosittain vapusta pyhäinpäivään.

Hinnastoja ja lomakkeita

•    Hautausmaksut 2021 (pdf)
•    Hautojen hoitohinnasto 2021 (pdf)
•    Hautamuistomerkkisuunnitelma (pdf)
•    Hautamuistomerkin ohjeet (pdf)
•    Hautaoikeuden haltijan nimeäminen (pdf)
•    Hautaustilauslomake (word)

Lue lisää hautajaisten järjestämisestä

Ota yhteyttä

Joensuun seurakuntayhtymä
Rauhankatu 4
80100  Joensuu

Palvelemme toistaiseksi vain etänä. Asioida voi soittamalla ma-pe klo 9-12 tai lähettämällä sähköpostia.

Ota yhteyttä

hautaustoimen päällikkö
Joensuun seurakuntayhtymä
Hautauspalvelut
Rauhankatu 4
80100 Joensuu