Hautauksesta ja hautojen hoidosta sopiminen

Hautajaisjärjestelyt aloitetaan ottamalla yhteyttä vainajan kotiseurakunnan toimistoon. Joensuun seurakuntien osalta poikkeuksen muodostaa Joensuun seurakunta. Joensuun seurakunnan hautauksista sovitaan suoraan hautausmaan toimiston kanssa. Jos et tiedä mihin seurakuntaan vainaja kuului, tarkista se lisäämällä osoite hakukoneeseen, linkki hakukoneeseen ohessa (evl.fi)Linkki avautuu uudessa välilehdessä.

Jos vainajan siunaustilaisuus ja hautaus järjestetään toisella paikkakunnalla, ota yhteyttä sikäläiseen seurakunnantoimistoon tai hautausmaan toimistoon. Voit halutessasi valtuuttaa myös yksityisen hautaustoimiston hoitamaan kaikki hautausjärjestelyt.

Joensuun seurakuntien hautaus- ja puistopalveluiden yhteystiedot ja aukioloajat löydät tästä linkistä. Korona-rajoitusten vuoksi toivomme, että asioit ensisijaisesti puhelimitse ja sähköpostilla.

Ensin valitaan hautaustapa ja hautapaikka

Valitse vainajalle ensin arkku- tai tuhkahautaus sekä hautapaikka. Jos vainajalle ei ole entuudestaan valmiina hautapaikkaa, hankitaan uusi arkku- tai uurnahauta.  Joensuun seurakunnilla on kymmenen hautausmaata. Lisäksi Joensuun hautausmaalla on tunnukseton hautalohko. Vainajan tuhka voidaan haudata myös muistolehtoon. Muistolehtoja löytyy Joensuun, Pyhäselän ja Enon hautausmailta.

Jos tuhka haudataan tai sirotellaan muualle kuin hautausmaalle, on siihen oltava maanomistajan tai vesialueen haltijan kirjallinen lupa.

Haudalla tulee olla hautaoikeuden haltija

Hautapaikalla on aina oltava nimetty henkilö hautaoikeuden haltijana. Hautaoikeuden haltijaksi nimetyllä henkilöllä on oikeus hoitaa ja tehdä hautaan liittyviä sopimuksia hautausmaan ylläpitäjän kanssa. Hautaoikeuden haltijasta voidaan sopia hautapaikasta sovittaessa tai se ilmoitetaan hautausmaan ylläpitäjälle vuoden sisällä hautauksesta.

Hautaoikeus hautaan määräytyy sukulaisuussuhteesta hautaan ensimmäiseksi haudatun vainajan mukaan. Hautaoikeus on ensimmäiseksi hautaan haudatun vainajan suoraan etenevässä ja takenevassa polvessa olevilla henkilöillä ja heidän aviopuolisoilla.

Hautoja hoitavat omaiset tai hautainhoitorahasto

Haudan hoidosta vastaavat haudatun omaiset. Haudan hoidon voi antaa myös seurakuntayhtymän hautainhoitorahaston tehtäväksi, jolloin siitä veloitetaan hinnaston mukainen maksu. Haudan hoitosopimus tehdään 1, 5 tai 10 vuoden mittaisena. Hoitosopimukseen sisältyy haudan nurmi- tai hiekkapinnan hoito, kukkien hankinta, istutus ja hoito.

Hautainhoitorahaston kukkamyymälä

Joensuun hautausmaalla sijaitsevasta Hautainhoitorahaston kukkamyymälästä voi hankkia kukkia ja viherkasveja sekä haudoille että omaan pihaan ja kotiin. Kukkamyymälä (Rauhankatu 4, Joensuu) palvelee kaikkia asiakkaita vuosittain vapusta pyhäinpäivään.

Joensuun seurakuntayhtymä
Rauhankatu 4
80100  Joensuu

Hautausmaan toimisto on avoinna asiakkaille ma–to klo 8.30–15 ja pe klo 8.30–14.

hautaustoimen päällikkö
Joensuun seurakuntayhtymä