Avioliiton esteiden tutkinta suoritetaan ennen häitä

Ennen häitä tutkitaan avioliiton esteet eli hankitaan kuulutukset. Tutkimisella varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu. Pyydä esteiden tutkintaa viimeistään viikkoa ennen häitä. Esteettömyystodistus on voimassa neljä kuukautta.

Joensuussa tutkinnan suorittaa keskusrekisteri

Esteiden tutkintaa pyydetään siitä seurakunnasta, johon toinen osapuoli pariskunnasta kuuluu. Joensuun seurakunnat kuuluvat seurakuntayhtymään ja niiden osalta tutkinnan suorittaa keskusrekisteri. Voit tehdä esteiden tutkintapyynnön myös suoraan verkossa (esteidentutkinta.fi).

Ota henkilöllisyystodistus mukaasi asioidessasi keskusrekisterissä. Verkkopalvelua käyttäessäsi henkilöllisyys varmennetaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Joensuun keskusrekisterin yhteystiedot ja aukioloajat löydät tästä linkistä. HUOM! Korona-rajoitusten vuoksi toiminnoissamme on muutoksia. Asioi keskusrekisterin kanssa vain soittamalla tai lähettämällä sähköpostia.

Julkiset kuulutukset vai ei

Seurakunnan jäsenten avioliittoaikomus luetaan ääneen jumalanpalveluksen yhteydessä ennen häitä. Lisäksi Joensuun seurakunnissa kuulutettujen parien nimet julkaistaan koteihin jaettavassa Kirkkotie-lehdessä.

Nimien julkinen lukeminen ei ole pakollista, kuten ei myöskään niiden julkaiseminen lehdessä. Julkaisusta sovitaan erikseen tutkintapyynnön yhteydessä.

Joensuun seurakuntayhtymä
Kirkkokatu 28