Uutisia Joensuun seurakunnista

Alla kootusti uutisia ja ajankohtaisia asioita Joensuun seurakunnista.

Uutislistaukseen

Joensuun seurakunnan sateenkaaritoiminnalle periaatteet ja tavoitteet – kärkenä sateenkaari-ihmisten hengellisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukeminen

Joensuun kirkko kesällä kuvattuna pääovelta päin.

Joensuun kirkko. Kuva: Tiina Partanen.

Joensuun seurakunnan sateenkaaritoiminnalle on määritelty periaatteet ja tavoitteet. Niiden mukaan Joensuun seurakunnan sateenkaaritoiminta perustuu kristilliseen vakaumukseen jokaisesta ihmisestä Jumalan kuvana. Työ on osa kirkkolaissa mainittua seurakunnan pastoraalista tehtävää, ja se on poliittisesti riippumatonta.

Joensuun seurakunnan sateenkaaritoiminnan tarkoituksena on sateenkaari-ihmisten hengellisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukeminen. Sateenkaaritoiminnalla halutaan edistää turvallisemman tilan periaatteita seurakunnan toiminnassa sekä lisätä hengellistä turvallisuutta ja kunnioittavaa keskustelua kirkossa.

Lisäksi toiminnalla halutaan tukea sateenkaarikristittyjen yhteisöllisyyttä sekä vahvistaa kohtaamisen ja kuulluksi tulemisen kokemusta sekä vertaistukea seurakunnassa. Toimintaa ohjaavat luottamuksellisuuden, avoimuuden ja vastuullisuuden periaatteet.

Kirjaukset tehtiin yhteistyössä piispa Jari Jolkkosen kanssa

Aloitteen sateenkaaritoiminnan periaatteiden ja tavoitteiden kirjaamiseen yhteistyössä teki Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen Joensuun seurakunnan kirkkoherra Katri Vilénin virkaanasettamisen yhteydessä elokuun lopulla. 

Asiakirjan sateenkaaritoiminnan tavoitteista ja periaatteista valmisteli Joensuun seurakunnassa työryhmä, johon kuuluivat kirkkoherra Katri Vilén, sateenkaaritoiminnasta vastaava pastori Hanna Laakso, seurakuntaneuvoston jäsen Iiris Lehto sekä seurakunta-aktiivi Saga Boberg

Piispan mukaan periaatteiden kirjaamisella halutaan hälventää ennakkoluuloja ja kertoa siitä, miksi sateenkaarityö on perusteltua seurakunnassa. 

- Seurakunnan tehtäviin kuuluu myös sateenkaarikristittyjen hengellisen elämän tukeminen. He ovat rakkaita sisaria ja veljiä, joilla on yhtäläinen oikeus elää seurakunnassa, tulla hyväksytyksi ja turvautua armolliseen Jumalaan yhdessä toisten kanssa. Tämä kokonaisvaltainen tukeminen on ollut monessa seurakunnassa arkitodellisuutta jo pitkään, mutta jäänyt vihkimisoikeutta koskevan keskustelun varjoon, piispa Jari Jolkkonen sanoo.

- Joensuun seurakunnan sateenkaaritoiminta on alusta lähtien ollut kokonaisvaltaista, rakentavaa, kuuntelevaa ja kirkon järjestystä kunnioittavaa. Tälle työlle haluan antaa tukeni, Jolkkonen toteaa. 

”Kun ennakkoluuloista luovutaan molemmin puolin, on helpompi katsoa hyväksyvästi toista”

Piispa Jolkkosen mukaan jotkut perinteisesti ajattelevat kristityt saattavat suhtautua sateenkaarityöhön varauksellisesti. He viittaavat apostoli Paavalin kriittisiin lausumiin samaa sukupuolta olevien suhteista. 

- Heille vastaan, että olen tietoinen näistä kohdista, ne ovat ja pysyvät osana Uutta Testamenttia. Mutta ne eivät myöskään estä sateenkaaritoimintaa. Vetoan perinteisemmin ajatteleviin, että he suhtautuisivat sateenkaarikristittyihin avoimesti ja kunnioittaisivat heidän oikeuttaan elää omantuntonsa mukaan.

Vastaavasti osa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajista saattaa Jolkkosen mukaan suhtautua varauksellisesti kirkkoon.

- Heille taas vastaan, että historian virheitä ei voi muuttaa, mutta tulevaisuutta voi. Toivon, että mahdolliset huonot kokemukset kristityistä eivät erottaisi Kristuksesta. On tärkeää, että sateenkaarikristityt elävät hengellistä elämää seurakunnassa, kokevat olevansa siihen tervetulleita ja osallistuvat siihen rohkeasti. Kun ennakkoluuloista luovutaan molemmin puolin, on helpompi katsoa hyväksyvästi toista ja polvistua yhteiseen ehtoollispöytään, Jolkkonen sanoo.

”Tärkeä työ tulee nyt näkyvämmäksi ja saamme tehdä sitä levollisin mielin”

Joensuun seurakunta on järjestänyt sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajille ja heidän läheisilleen tarkoitettuja sateenkaarimessuja ja -iltoja jo usean vuoden ajan. Kirkkoherra Katri Vilénin mukaan toiminta on ollut tarpeellista ja merkityksellistä siihen osallistuville.

Vilén kokee merkittävänä sen, että sateenkaaritoiminnan periaatteista on nyt sovittu yhdessä piispan kanssa. 

- Tärkeä työ tulee näin näkyvämmäksi. Samalla syntyy kokemus siitä, että tätä työtä arvostetaan ja saamme tehdä sitä levollisin mielin. Toivon, että periaatteet rohkaisevat ihmisiä osallistumaan seurakunnan toimintaan ja ymmärtämään toinen toistaan entistä paremmin.

Joensuun seurakunnan jäseniä periaatteiden ja tavoitteiden valmistelussa edustaneet Iiris Lehto ja Saga Boberg näkevät seurakunnan sateenkaarityön elintärkeänä, koska se tuo toivoa ihmisille. 

- Tulemme nähdyiksi ja kuulluiksi, meillä on paikka, jossa voimme olla turvassa. Jumala ei katso ohi eikä hylkää meitä. Sateenkaaritoiminnassa jokaisella on lupa iloita olemassaolostaan, he toteavat.


Joensuun seurakunnan sateenkaaritoiminnan tavoitteet ja periaatteet verkkosivuillawww.joensuunseurakunnat.fi/joensuun-seurakunta/sateenkaaritoimintaLinkki avautuu uudessa välilehdessä Linkki avautuu uudessa välilehdessä(Linkki lisätty tiedotteeseen 13.10.2021 klo 15.26.)

13.10.2021 08.50