5xmielessä: Kaikkien kanssa kannattaa pyrkiä tulemaan toimeen

31.1.2024, Tea Ikonen

Mies seisoo kaupunkikuva taustallaan.

Jere Penttilä kannustaa opiskelemaan ja menemään epämukavuusalueelle, jotta voi oppia uutta.

Lokakuussa Joensuun kaupunginjohtajana aloittaneen Jere Penttilän mielestä tiedon jakaminen on menestyksen edellytys, eri mieltä olevilta voi oppia jotain uutta ja elämässä tarvitaan sinnikkyyttä ja onnea.

1 KAUPUNGINJOHTAJA. Työni on mielenkiintoisin ja monipuolisin työ, jonka tiedän. Saan tavata paljon erilaisia ihmisiä ja olla erilaisten tahojen kanssa tekemisissä. Sidosryhmiä ja toiveita on paljon. Niitä esittävät kuntalaiset, yritykset, järjestöt, valtion organisaatiot ja tietysti tämä meidän oma kaupunkiorganisaatiomme. Samalla on paljon yhteensovittamista. Moni asia ratkeaa viime kädessä sillä, miten ihmiset pystyvät hoitamaan asioita yhdessä.

2 IHMISET. Hyvät ihmissuhteet sekä työssä että vapaa-ajalla ovat minulle tärkeitä. Joensuu ja koko Suomi on hyvin pieni alue, jossa mielikuva yhteistyön tekijänä muodostuu nopeasti. Käyttäydy toisia kohtaan niin kuin toivoisit itseäsi kohtaan käyttäydyttävän, on aika hyvin sanottu. Olen myös oppinut, ettei kaikki viisaus ole omassa päässä. Jos malttaa kuunnella eri mieltä olevia, voi oppia jotain uutta. Luulen, että kaikilla kuntapäättäjillä on vilpitön tahto tehdä hyviä päätöksiä, mutta silti ollaan asioissa eri mieltä. Vastakkaisessakin ajattelussa on varmasti hyvä näkökulma.

3 AVOIMUUS. Muinoin tieto oli valtaa, mutta siitä on onneksi menty toiseen suuntaan. Mielestäni tietoa pitäisi olla mahdollisimman laajasti kaikilla koko organisaatiossa. Avoimuuden kautta syntyy luottamus niin arjessa perheen ja ystävien kanssa kuin töissä.

4 PERUSASIAT. Jos pystyn liikkumaan tunnin päivässä, nukkumaan kahdeksan tunnin yöunet ja syömään lämpimän lounaan, pärjään niillä. Kestävyysurheilu, varsinkin hiihto ja juoksu, ovat hyvin meditatiivisia. Olen joko omissa ajatuksissani tai kuuntelen kirjoja ja podcasteja samalla. Lihaskuntoa pidän yllä mukavassa porukassa Koneistamon crossfit-salilla. Tykkään olla myös mökillä ja luonnossa. Menen luontoon aina, kun se on mahdollista.

5 ONNI. Elämässä tarvitaan sinnikkyyttä ja onnea. Jos haluaa tehdä asioita, joista tykkää, pitää opiskella ja mennä epämukavuusalueelle, jotta pääsee oppimaan uutta. Moneen asiaan pystyy vaikuttamaan omalla tekemisellä ja asenteella, mutta myös hyvää onnea tarvitaan asioiden saavuttamisessa. Kaikki ei aina onnistu, ja se pitää hyväksyä.

Tea Ikonen

Kuva: Tea Ikonen