5xmielessä: Kanat opettavat mielenrauhaa

20.3.2024, Tarmo Ylhävuori

Piia Soininen pitää sylissään kanaa.

Piia Soinisella on 13 kanaa ja kukko nimeltään Pynnönen 2. Sen edeltäjän nimi oli myös Pynnönen.

Joensuun Hammaslahdessa sijaitsevan Soinilan tilan emäntä Piia Soininen tuntee yrittäjyyden hyvät ja huonot puolet. Kun pää käy liian kovilla kierroksilla, voi pysähtyä seuraamaan kanojen elämää.

1 KANAT. Kanat ovat hauskoja tapauksia. Ne ovat hyvin seurallisia ja toimivat kompostina. Ne syövät valtaosan biojätteestä, mutta kananlihaa ne eivät tietenkään syö. Ruokahävikkiä ei näin synny. Kanamme ovat niin kesyjä, että niitä voi pitää sylissä. Kun ne on kotona haudottu munasta asti, niin ne ovat tottuneet käsittelyyn. Kesällä ne ovat vapaina pihalla ja seuraavat ihmisiä. Kun lähtee aamulla ulos, niin alkaa kuulua, että parvi juoksee jostain ja odottaa evästä.

2 MIELENRAUHA. Meillä oli 20 vuotta lypsykarjaa. Lehmät maadoittivat tosi hyvin. Ne ovat yhtä luonnon kanssa ja niillä on aistit eri tavalla auki kuin meillä ihmisillä. Niiden kanssa oli helppo olla. Samalla tavalla kanat toimivat maadoittajina – pitävät meidät ruohonjuuritasolla. Jos tuntuu, että pää käy liian kovalla, niin ottaa tuolin ja menee niitä seuraamaan. Silloin ei tarvitse miettiä mitään muuta.

3 PÄÄSIÄINEN. Näen pääsiäisen jopa merkityksellisemmäksi kuin joulun. Pääsiäisenä Jumala antoi ainoan poikansa kuolla puolestamme. Pääsiäiseen liittyy paljon sellaisia asioita, joiden kirkollinen sanoma pitäisi saada vielä enemmän näkyviin. Kotona meillä pääsiäiseen kuuluvat perinteiset rairuohot, narsissit ja pääsiäisruoka. Mämmiä meillä ei ole opittu syömään. Siinä on sen verran vahva maku.

4 PERHE. Pääsiäinen on yhdessäolon juhlaa. Lapsilla on muutama päivä vapaata, ja saadaan olla yhdessä. Monesti tapaamme sukulaisia, jotka tulevat lähiseudulle omille mökeilleen. Ydinperheeseemme kuuluu kuusi lasta, mies ja minä. Neljä lapsista asuu kotona ja kaksi muuta tulee meille pääsiäiseksi puolisoineen.

5 YRITTÄJYYS. Tykkään yrittäjyyden vapaudesta. Saa itse luoda aika pitkälti sitä, mitä haluaa. Meillä on mehupalvelu syksyisin sekä valmistamme hiilihapotettuja juomia ja kynttilöitä. Siinä on myös vastuupuoli: ovea ei voi laittaa kiinni, kun työpäivä on täysi. Työtä tekee tavallaan vuorokauden ympäri. Sekä minulla että isännällä on ajatuksena, että haluamme työllistää myös muita ihmisiä. Tällä hetkellä tilalla työskentelee kanssamme ympäri vuoden kaksi ja kesäaikaan neljästä kuuteen työntekijää.

Tarmo Ylhävuori

Kuva: Tarmo Ylhävuori