Uutisia Joensuun seurakunnista

Alla kootusti uutisia ja ajankohtaisia asioita Joensuun seurakunnista.

Uutislistaukseen

Seurakuntayhtymän isot rakennushankkeet etenevät – museovirasto puoltaa Kiihtelysvaaran uuden kirkon suunnitelmia

mikrofoni etualalla, takana ihmisiä, kuvan päällä teksti Joensuun ev.lut. seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto

Kiihtelysvaaran uuden kirkon ns. L2-luonnokset ovat valmistuneet. Joensuun seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto sai keskiviikon kokouksessaan nähtäväksi sekä Luo arkkitehdit Oy:n laatimat luonnokset että lausunnon museovirastolta, joka puoltaa hankkeen eteenpäin viemistä. 

Museoviraston lausunnon mukaan ”uusi kirkko toimii sijaintinsa ja massallisen hahmonsa sekä kokonsa puolesta vanhan kirkon kaltaisena maisemallisena maamerkkinä. Rakennuksen arkkitehtuuri tukeutuu perinteeseen ja ottaa huomioon suunnittelun poikkeukselliset lähtökohdat sekä seurakunnan toiveet. Arkkitehtuurin keinoin on kuitenkin huolehdittu myös siitä, että rakennus on tunnistettavissa uudeksi kirkoksi. Kirkon luonnoksissa esitetyt materiaalit ovat arvokkaita ja sopivat kokonaisuuteen.”

Arkkitehti Riikka Kuittinen esitteli suunnitelmia Joensuun seurakuntien päättäjille keskiviikkoiltana. Kiihtelysvaaran uuden kirkon saliin on suunniteltu 120 istumapaikkaa. Väliovet avaamalla lisätilaa saadaan kahviotilasta ja lasten kappelista, jolloin tilaa on parhaimmillaan noin 240 henkilölle. Kuoriin sijoitetaan vanhasta kirkosta pelastettu alttaritaulu, ja alttari mitoitetaan palosta pelastettujen alttarivaatteiden mukaan. 

Sisätilojen luonne syntyy kokonaisvaltaisesta puun käytöstä, epäsuorasta ja suorasta luonnonvalosta sekä kauniista näkymistä. Lattiamateriaali on kestävä pystypuu ja seinät ovat kuultokäsiteltyä hirttä ja panelointia. Rakennuksen muut materiaalivalinnat, sisätilojen ja kuorin kalustus sekä taidevalinnat tarkentuvat jatkosuunnittelussa. 

Yhteinen kirkkoneuvosto ei vielä tehnyt päätöstä luonnoksista, vaan käsittelee niitä uudelleen ensi syksynä sen jälkeen, kun Vaara-Karjalan seurakunnan seurakuntaneuvosto on ehtinyt antaa lausuntonsa. Yhteisen kirkkoneuvoston jälkeen päätöksentekoprosessin seuraava vaihe on yhteisen kirkkovaltuuston käsittely näillä näkymin syksyllä 2022. Yhteisen kirkkovaltuuston jälkeen suunnitelmat alistetaan vielä Kirkkohallituksen vahvistettaviksi.

Kiihtelysvaaran kirkon rakennustoimikunta jatkaa kirkon suunnittelutyötä laatimalla seuraavaksi rakennuslupa-asiakirjat ja toteutussuunnitelmat. Kiihtelysvaaran kirkon kustannusarvio on noin 4,6 miljoonaa euroa. 

Hautausmaalle suunnitteilla uudet toimisto- ja huoltorakennukset

Yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi kokouksessaan Joensuun hautausmaan uusien toimisto- ja huoltorakennusten L2-luonnokset. Hankesuunnitelman mukaan nykyisten purettavien rakennusten paikalle rakennetaan lämmin toimistorakennus, varastorakennuksia sekä katos. Tilojen uudisrakentaminen mahdollistaa rakennusten uudelleensijoittelun, nykyisen parkkialueen parantamisen sekä liikennöinnin selkeyttämisen, mikä lisää tilojen ja hautausmaavierailijoiden viihtyvyyttä ja turvallisuutta alueella.

Seurakuntayhtymän rakennustoimikunta jatkaa hautausmaan toimisto- ja huoltorakennusten toteutussuunnittelua suoraan yhteisen kirkkoneuvoston päätöksellä ja vie valmiit suunnitelmat Pohjois-Karjalan hankintatoimen kautta urakkatarjouskilpailuun.

Yhteinen kirkkoneuvosto esittää lisäksi yhteiselle kirkkovaltuustolle, että se hyväksyisi rakennushankkeen päivitetyn kustannusarvion, joka on tällä hetkellä vajaat 4,2 miljoonaa euroa. Rakennustöiden arvioidaan käynnistyvän keväällä 2023 ja kestävän reilun vuoden. 

***

Tutustu uusimpiin havainnekuviin Kiihtelysvaaran uudesta kirkosta kirkkohankkeen verkkosivuilla.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

15.6.2022 21.10