Uutisia Joensuun seurakunnista

Alla kootusti uutisia ja ajankohtaisia asioita Joensuun seurakunnista.

Uutislistaukseen

Yksinäisyys satuttaa yhä useampaa nuorta – 4.2. alkava Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorten psykososiaalisen tuen lisäämiseksi

Nuori istuu muista erillään ja käyttää puhelintaan.

Kuva: HelsinkiMissio.

Tämänvuotinen Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorille, jotka kokevat syvää yksinäisyyttä tai ovat vaarassa syrjäytyä, menettää elämänhallintansa tai mahdollisuutensa hyvään elämään Suomessa ja maailmalla. Tuotosta ohjataan 40 prosenttia Suomen evankelis-luterilaisille seurakunnille ja HelsinkiMissiolle nuorten hyväksi tehtävään työhön. Maailman katastrofialueiden nuorten auttamiseen suunnataan 60 prosenttia tuotosta. Apu menee perille Kirkon Ulkomaanavun työn kautta. 

Vuoden 2024 Yhteisvastuu-piispa Kaisamari Hintikka korostaa aikuisten vastuuta nuorten yksinäisyyden ja syrjäytymisen vähentämisessä. Hän sanoo, että on tärkeää estää kiusaamisen ja ulkopuolelle sulkemisen yleistyminen nuorten keskuudessa ja tunnistaa tilanteet, joissa nuori jää ulkopuolelle.

Yksinäisyys ja elämänhallinnan menettäminen on ahdistava, yksilöllinen kokemus ulkopuolisuudesta ja erillisyydestä. Tällä hetkellä yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoista noin 14 prosenttia kokee yksinäisyyttä. Joka neljännellä nuorella ei ole porukkaa, johon kokisi kuuluvansa eikä yhtään läheistä ystävää.

Yhteisvastuukeräyksen keräystuotoista 20 prosenttia kohdistetaan HelsinkiMissiolle, jonka valtakunnallinen School to Belong -ohjelma auttaa kouluyhteisöjä ympäri Suomen tunnistamaan ja lievittämään nuorten kokemaa yksinäisyyttä sekä tarjoaa työkaluja yksinäisyyteen puuttumiseen. Nuorten kriisipiste tarjoaa matalan kynnyksen ammatillista keskusteluapua.

Nuorten kriisipisteen päällikkö Heidi Rouhiainen HelsinkiMissiosta toteaa yksinäisyyden olevan meille kaikille tuttu tunne. Kaikki tuntevat joskus yksinäisyyttä ja tunnistavat sen, mutta pitkittyessään se on haitallista.

– Yksinäisyyttä tuntevista nuorista 42 prosenttia ei koe pystyvänsä vaikuttamaan yksinäisyyteen. Nuorten kriisipiste tarjoaa keskusteluapua yksinäisyyteen. Myös kouluyhteisöllä on tärkeä tehtävä tarjota nuorille turvallinen paikka opetella sosiaalisia taitoja ja konkreettisia keinoja puuttua yksinäisyyteen. Jokainen nuori ansaitsee kokea kuuluvansa yhteisöön.

Apua oman alueen nuorille 

Yhteisvastuun keräystuotosta 20 prosenttia käytetään paikallisten nuorten tukemiseen sekä muuhun oman alueen auttamistyöhön.

Yhteisvastuukeräykseen voi osallistua lukuisissa seurakuntien tapahtumissa. Esimerkiksi Utransaaressa vähennetään maaliskuussa nuorten yksinäisyyttä munkkien, makkaroiden ja lämpimän juotavan voimin. Rantakylän seurakunta järjestää saarella maaliskuussa 3.–17.3. joka sunnuntai Yhteisvastuukeräystä tukevan laavukahvilan.

– Vapaaehtoiset leipovat munkit etukäteen kirkolla ja pakastavat leipomisen jälkeen. Ne sulatetaan ja sokeroidaan sunnuntaiaamuna, kertoo Rantakylän diakonityöntekijä Olli Humalajärvi.

Laavukahvila on järjestetty ensimmäistä kertaa vuonna 2000. Silloin tosin kahvila oli Pielisjoen jäällä ja tuotto kerättiin lähetystyölle. Vuosien varrella se on siirtynyt jäältä Utransaaren eteläkärkeen kalastajan laavulle, ja lahjoituskohteeksi on tullut Yhteisvastuu.

Koulutusta ja tukea kriisialueiden uhreille  

Tuotosta 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun (KUA:n) katastrofirahastoon, josta tuetaan humanitaarisen avun muodossa heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä maailman katastrofien keskellä. Avustustarpeiden syitä ovat useimmiten luonnonkatastrofit, kuten kuivuus, tulvat, myrskyt ja maanjäristykset, sekä aseelliset konfliktit ja äkilliset onnettomuudet.

Tämänvuotisessa keräyksessä esitellään erityisesti KUA:n avustustyötä Ugandassa, joka on yksi maailman eniten pakolaisia asuttavista maista. Ugandassa asuu yhteensä 1,5 miljoonaa pakolaisena maahan tullutta ihmistä. Heistä kolmasosa on kotoisin vuosikymmenien konfliktin runtelemasta Kongon demokraattisesta tasavallasta.

Kirkon Ulkomaanapu tekee työtä Ugandassa kuudella pakolaisasutusalueella. Koulutushankkeiden avulla parannetaan koulutuksen saatavuutta rakentamalla uusia ja turvallisia luokkahuoneita, järjestämällä kouluun paluuseen kannustavia kampanjoita ja lisäämällä tietoa koulutuksen tärkeydestä. Hankkeessa myös jaetaan oppimateriaaleja ja hygieniapakkauksia. Tukemalla lasten ja nuorten koulunkäyntiä ja tarjoamalla ammatillista koulutusta mahdollistetaan pakolaisina saapuneille nuorille valoisampi tulevaisuus ja kestävä toimeentulo.

**************
Oman seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen voi lahjoittaa monin tavoin. Lahjoituksen voi tehdä seurakuntien tapahtumissa, MobilePayllä tai verkkopankissa. Joensuun evankelis-luterilaisten seurakuntien MobilePay-numerot ovat:

•    Joensuu: 54087
•    Pielisensuu: 36548
•    Rantakylä: 51705
•    Pyhäselkä: 82782
•    Eno: 51264
•    Vaara-Karjala: 72984

Verkkopankin lahjoituslinkit löytyvät osoitteesta: joensuunseurakunnat.fi/yhteisvastuuLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Kiitos lahjoituksesta!

Kirkkopalvelujen keräysluvat RA/2020/639 ja ÅLR/2023/7525 

1.2.2024 09.52