Uutisia Joensuun seurakunnista

Alla kootusti uutisia ja ajankohtaisia asioita Joensuun seurakunnista.

Uutislistaukseen

Paastonaika käynnistyy Joensuun ev.lut. seurakunnissa laskiaistapahtumilla ja tuhkamessuilla

Laskiaispulla, jonka välissä on hilloa ja kermavaahtoa.

Joensuun kirkonmäen laskiaistapahtumassa on myynnissä laskiaispullia Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Kuva: Pixabay.

Paastonaika alkaa Suomen ev.lut. kirkossa tänä vuonna keskiviikkona 2.3. Paasto kestää 40 arkipäivää. Paastonaika valmistaa kirkkovuoden suureen juhlaan, pääsiäiseen.

Paasto on omaa itsekkyyttä vastaan suunnattu kristillinen harjoitus. Se voi pitää sisällään pidättäytymistä tietyistä ruuista, etuoikeuksista tai nautinnoista. Se voi myös olla pyrkimystä yksinkertaiseen elämäntyyliin. Tärkeintä paastossa on keskittyminen Jumalan ja lähimmäisen rakastamiseen itsekieltäymyksen kautta. 

Paastoon laskeudutaan laskiaisena - Joensuussa, Hammaslahdessa ja Enossa laskiaistapahtumat

Paastoon laskeudutaan laskiaisena. Laskiaisen juhlapäiviä ovat laskiaissunnuntai ja sen jälkeen vietettävä laskiaistiistai. Laskiaisena monessa kulttuurissa vietetään karnevaalia. Suomessa laskiaisena on tavattu mennä pulkkamäkeen ja syödä hernekeittoa ja laskiaispullia.

Joensuun ev.lut. seurakunnissa paastonaikaan laskeutuminen aloitetaan laskiaissunnuntaina 27.2. jumalanpalveluksilla sekä Joensuun kirkonmäellä, Pyhäselän seurakuntatalolla ja Enon koulun pihalla järjestettävillä laskiaistapahtumilla. 

Joensuun kirkonmäen laskiaistapahtuma käynnistyy sunnuntaina 27.2. klo 10 alkavan messun päätyttyä n. klo 11.30 ja jatkuu klo 14 saakka. Luvassa on mäenlaskua, jonka lomaan on mahdollista ostaa makkaraa ja laskiaispullia Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Tänä vuonna keräyksellä autetaan pandemiasta kärsiviä lapsia ja nuoria. 

Enon laskiaistapahtuma järjestetään Enon koulun pihalla sunnuntaina 27.2. klo 10–13 Enon seurakunnan, Enon 4H:n ja Enon MLL:n yhteistyönä. Tapahtuman ohjelmassa on makkaranpaistoa, poniajelua, ongintaa, lumimaalausta ja mäenlaskua. Tapahtuma on maksuton ja järjestäjät tarjoavat makkarat ja mehut.

Pyhäselän seurakuntatalolla järjestetään laskiaisrieha sunnuntaina 27.2. klo 15-17. Tapahtuma alkaa hartaudella kirkossa klo 15, minkä jälkeen ohjelmaa ulkona. 
 

Tuhkakeskiviikko aloittaa paaston – tuhkamessussa saa tuhkaristin otsaan katumuksen merkiksi

Tuhkakeskiviikko on ensimmäinen paastopäivä. Päivä on saanut nimensä siitä, että Raamatussa säkkiin pukeutuminen ja tuhkan ripotteleminen pään päälle ovat vertauskuva katumukselle ja parannukselle.

Tuhkakeskiviikkona monissa seurakunnissa vietetään illalla messu tai sanajumalanpalvelus. Viime vuosina on yleistynyt tapa, jossa seurakuntalainen voi ottaa messussa otsaansa tuhkaristin katumuksen ilmauksena. 

Joensuun ev.lut. seurakunnissa tuhkamessua vietetään tuhkakeskiviikkona 2.3. Joensuun ja Rantakylän kirkoissa klo 19. Pyhäselän kirkossa järjestetään tuhkakeskiviikon ehtoollishetki klo 18.
 

Tiedot Pyhäselän laskiaisriehasta lisätty 23.2.2022 klo 15.59.

2022-02-21 15:38:00.0